O Željezari opet 13. maja

Bez autora
May 03 2010

Skupštinska Komisija za kontrolu i praćenje privatizacije održaće 13. maja sjednicu, na kojoj će ponovo razmatrati način na koji je taj postupak sproveden u nikšićkoj Željezari. Komisija je prvu sjednicu o kontroli privatizacije u nikšićkoj Željezari imala 9. aprila, ali su članovi ocijenili da nedostaju revizorski izvještaji poslovanja za posljednje tri godine i investicione specifikacije. Komisija je tada zatražila od uprave Željezare da im za narednu sjednicu dostavi ta dokumenta. Prethodna sjednica završena je bez konkretnog zaključka ili inicijative, a Ministarstvo ekonomije najavilo je da će insistirati da se do kraja preispitaju navodi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o poslovanju Željezare, i preduzeti mjere protiv prekršioca ukoliko se dokažu tvrdnje o pranju ili izvlačenju novca.

O Željezari opet 13. majaSkupštinska Komisija za kontrolu i praćenje privatizacije održaće 13. maja sjednicu, na kojoj će ponovo razmatrati način na koji je taj postupak sproveden u nikšićkoj Željezari.

Komisija je prvu sjednicu o kontroli privatizacije u nikšićkoj Željezari imala 9. aprila, ali su članovi ocijenili da nedostaju revizorski izvještaji poslovanja za posljednje tri godine i investicione specifikacije, prenosi Mina business.

Komisija je tada zatražila od uprave Željezare da im za narednu sjednicu dostavi ta dokumenta.

Prethodna sjednica završena je bez konkretnog zaključka ili inicijative, a Ministarstvo ekonomije najavilo je da će insistirati da se do kraja preispitaju navodi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o poslovanju Željezare, i preduzeti mjere protiv prekršioca ukoliko se dokažu tvrdnje o pranju ili izvlačenju novca.

Ministar ekonomije, Branko Vujović, objasnio je da je Željezara Nikšić u Amsterdamu formirana usljed manjih poreza na poslovanje kompanija u toj zemlji, ali tvrdi da ima iste obaveze koje su precizirane ranijim ugovorom.

»Imamo svu dokumentaciju o tome, i tu nema nikakvih dilema«, rekao je Vujović.

On je naveo da Željezara ne može poslovati bez gubitaka ukoliko ne ispuni investicioni plan i optimizuje broj radnika, ali i ako se ne povećaju cijene čelika na tržištu.

Vujović je ponovio i da je raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom Željezare moguć, ali da za kompaniju sada označava stečaj.

Iz uprave su poručili da imaju jasan plan za budućnost kompanije, koji može poboljšati njenu konkurentnost i omogućiti redovnu isplatu zarada zaposlenim.

Plan se zasniva na restrukturiranju bilansa stanja, završetku kapitalnih investicija, smanjenju fiksnih troškova, ali i broja radnika.

Članovi Komisije složili su se samo u tome da Željezara treba da radi, ali su različita njihova očekivanja povodom daljeg opstanka nekadašnjeg nikšićkog giganta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik